Istnieje powód, dla którego mieszkańcy Żywiecczyzny nie powinni rezygnować z jedzenia bułek. Żywiecka Fundacja Rozwoju postanowiła zaprosić lokalne piekarnie do udziału w projekcie „Bułka z pasją”. Każda sprzedana przez nie bułka pozwala wspierać plany i marzenia utalentowanych osób z tego regionu.Istnieje powód, dla którego mieszkańcy Żywiecczyzny nie powinni rezygnować z jedzenia bułek.

 Bułka z pasjąFot. Pixabay.com

Żywiecka Fundacja Rozwoju postanowiła zaprosić lokalne piekarnie do udziału w projekcie „Bułka z pasją”. Każda sprzedana przez nie bułka pozwala wspierać plany i marzenia utalentowanych osób z tego regionu.Hasło projektu brzmi „Kupujesz – jesz – wspierasz”. Na specjalnie utworzony Fundusz Stypendialny piekarze przekazują cały zysk uzyskany ze sprzedaży wyrobów objętych akcją. W ciągu kilku miesięcy trwania akcji udało się zebrać blisko 1,9 tys. zł.– Kwota może nie robi wielkiego wrażenia, ale trzeba wziąć pod uwagę, że bułka jest bardzo tanim towarem i tylko niewielki procent jej ceny jest zyskiem piekarni. – mówi Gabriela Gibas – Psuturi, prezes zarządu fundacji. – Żeby zebrać te pieniądze, trzeba było sprzedać  tysiące produktów.Organizatorzy pracują obecnie nad rozwojem przedsięwzięcia. Pozyskanie do współpracy kolejnych piekarni jest bowiem niezbędne, by można było przekazać stypendystom kwoty faktycznie pozwalające na realizację ich pomysłów. „Bułka z pasją” to jeden z wielu projektów Żywieckiej Fundacji Rozwoju, którego kanwą jest jedzenie. Powiat żywiecki to jeden z siedmiu w Polsce, w których można produkować oscypki - oficjalny produkt regionalny. Tradycje pasterskie i serowarstwo jako dziedzictwo kulturowe Żywiecczyzny były promowane przez fundację m.in. w ramach akcji „Delikatesy z Beskidzkich Hal”. 

 

 

 


Komentarze (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

Posting comment as a guest.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

PAMIĘTAJ, ŻE

Złote myśli 1 3

NA DOKŁADKĘ

Dwie dusze zaprzedane srebru
Dwie dusze zaprzedane srebru
Acroyoga – trening, który dodaje skrzydeł
Acroyoga – trening, który dodaje skrzydeł
Zjedz literaturę: Kuchnia z Zielonego Wzgórza
Zjedz literaturę: Kuchnia z Zielonego Wzgórza
Hobby i ćwiczenia przedłużą młodość mózgu
Hobby i ćwiczenia przedłużą młodość mózgu
Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Arrow
Arrow
Slider