Jeśli czytasz ten tekst, istnieje mniej więcej jedna szansa na trzy, że jest on o tobie. Niestety…

zakupy spożywcze sklep 1Fot. Pixabay.com

Niemal 35 proc. Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu, są pieczywo i wędliny. W większości przypadków tyko dlatego, że przegapiamy termin przydatności do spożycia. To wyniki najnowszego badania „Nie marnuj jedzenia 2017”. Dziś obchodzimy Światowy Dzień Żywności.

Z najświeższych, bo październikowych badań Kantar MillwardBrown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: pieczywo (51 proc.), wędliny (49 proc.), warzywa (33 proc.), owoce (32 proc.), a także jogurty (16 proc.). Wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są natomiast: przegapienie terminu przydatności do spożycia (34 proc.) czy zbyt duże zakupy (15 proc.), co oznacza, że zdarza się nam kupować zdecydowanie więcej niż potrzebujemy.

– Liczba osób, które przyznają się do marnowania jedzenia, od lat utrzymuje się na pewnym, stałym poziomie. Cieszy fakt, iż od kilku lat Polacy nie deklarują, że marnują więcej. Jednak dane te mobilizują nas do jeszcze bardziej wytężonej pracy na rzecz edukacji społeczeństwa, jak nie marnować jedzenia – komentuje Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

zakupy spożywcze sklep 2Fot. Pixabay.com

Żywność marnują już dzieci

Problem marnowania żywności dotyczy nie tylko dorosłych. Takie zachowania można zaobserwować już u dzieci. Młodzież najczęściej pozostawia na talerzu niezjedzone ziemniaki, a następnie pieczywo, owoce, warzywa – tak wynika tym razem z badań realizowanych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Uczniowie ogółem pozostawiają niezjedzone około 25 g produktów dziennie, co w przeliczeniu na rok daje ponad 8 kg zmarnowanej żywności.

– Dane te dotyczą głównie pozostawianych porcji na talerzu, a nie wszystkich wyrzucanych produktów w domu, na przykład przeterminowanych lub nieświeżych, zatem ilość zmarnowanej żywności przez młodzież mogłaby być znacznie większa – podkreśla dr inż. Maria Kowalewska, dyrektor ds. edukacji Federacji Polskich Banków Żywności.

Jedną z przyczyn marnowania jedzenia przez uczniów są zbyt krótkie lub zbyt wczesne przerwy obiadowe w szkole. Jak wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli, w 11 z 20 kontrolowanych szkół nie zapewniono 20-minutowej przerwy przeznaczonej na spożycie obiadu przez wszystkich chętnych uczniów. – W szkołach tych obowiązywały 15-minutowe przerwy, a w niektórych również 10-minutowe. Zdarzało się również, że obiady były wydawane już od godziny 9.20 – dodaje Stanisław Dziwisz, doradca ekonomiczny delegatury NIK w Krakowie.

Oddaj zamiast wyrzucać

W Polsce o pełne wykorzystanie produktów spożywczych walczą Banki Żywności. Tworzą system, w którym wszelkie nadwyżki jedzenia mogą być błyskawicznie przekazane osobom najbardziej potrzebującym. Cyklicznie organizują m.in. zbiórki charytatywne i akcje edukacyjne.

Banki Żywności to również sztab ekspertów, którzy o zdrowym odżywianiu, ale i o smacznej kuchni wiedzą wszystko. Podpowiadają, jak zarządzać żywnością, żeby zamiast do kosza trafiała ona na stół. Dziś prezentujemy przepisy autorstwa dwóch znanych szefów kuchni Karola Okrasy i Juliana Karewiczado pobrania tutaj.

Z okazji tegorocznego Światowego Dnia Żywności Banki Żywności we współpracy z siecią Lidl przygotowały też ponad 30 wydarzeń specjalnych w całej Polsce. Są to happeningi, warsztaty kulinarne lub konferencje. Wydarzenia są organizowane z myślą o dzieciach i młodzieży, aby zmieniać nawyki i zachęcać do ograniczania marnowania żywności oraz odżywiać się prawidłowo.

Szczegółowe informacje na temat tych przedsięwzięć znajdziecie na stronie Bankizywnosci.pl.

Nie marnuj żywności 2017 mapa wydarzeń

źródło: materiały prasowe

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Bądź pierwszym Czytelnikiem, który skomentuje ten artykuł.

Skomentuj

Opublikuj komentarz jako gość.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

MYŚL TYGODNIA

Złote myśli 1 3

NA DOKŁADKĘ

Amarantus – jak to jeść?
Amarantus – jak to jeść?
Dlaczego szef sprawdza podwładnych?
Dlaczego szef sprawdza podwładnych?
Eko-moda: kurtka z 21 butelek
Eko-moda: kurtka z 21 butelek
Smaczny start o poranku
Smaczny start o poranku
Pomorze poza sezonem? Tak, to trzeba zobaczyć!
Pomorze poza sezonem? Tak, to trzeba zobaczyć!
Na co komu zmiana czasu?
Na co komu zmiana czasu?
Możesz przewidzieć tylko 10 sekund
Możesz przewidzieć tylko 10 sekund
Naturalne sposoby na pająki
Naturalne sposoby na pająki
Arrow
Arrow
Slider