Fot. rawpixel via Unsplash

Dwa kilogramy barwników, konserwantów, stabilizatorów, zagęszczaczy i innych substancji dodatkowych – tyle konsumuje przeciętny Polak w ciągu roku. Informacja taka pojawiła się w jednym z pierwszych w 2019 roku raportów Najwyższej Izby Kontroli, wzbudzając ożywioną dyskusję na temat jakości jedzenia, po które codziennie sięgamy.

Fot. Pixabay

Maleńkie plastikowe drobiny zjadają ludzie na całym świecie. Mikroplastik trafia do naszych organizmów z rybami i owocami morza, solą morską, a nawet piwem, miodem i wodą butelkowaną. Teraz przed naukowcami stoi trudne zadanie sprawdzenia, jakie skutki będzie to miało dla naszego zdrowia.

Fot. Pixabay

Każdy z nas słyszał, że ruch to zdrowie, a w zdrowym ciele tkwi zdrowy duch. Tylko co to konkretnie znaczy? Przedstawiamy 21 najważniejszych, potwierdzonych naukowo korzyści z regularnej aktywności fizycznej.

Zdrowym jedzeniem interesuję się już od dość dawna, więc gdy podczas ostatniego pobytu w polskiej księgarni zauważyłam książkę o znaczącym tytule „Happy food. Przez żołądek do szczęścia”, od razu chwyciłam ją do ręki i pobiegłam do kasy.

Fot. Pixabay.com

Wyglądają jak leki, a nimi nie są, to znaczy nie leczą. Mogą mieć za to – tak jak leki – działania niepożądane, których na dodatek nie ma gdzie raportować. Mowa o ulubionych przez Polaków suplementach diety.

Trzeba mieć niesamowite umiejętności, żeby trenować acroyogę – to stwierdzenie włóż między bajki! Ta dyscyplina jest świetnym przykładem, że tkwią w nas olbrzymie, uśpione możliwości i umiejętności, w które sami nie wierzymy. Efekty ćwiczeń szybko widać okiem i… sercem.

Fot. Pixabay.com

O tym, że nieużywane mięśnie zanikają, wiedzą wszyscy. O tym, że to samo dotyczy mózgu, pamiętają tylko niektórzy. Tymczasem już od około trzydziestki powinniśmy szczególnie dbać o higienę szarych komórek. Kiedy starzeje się mózg i co robić, by proces ten spowolnić – wyjaśnia dr hab. Paweł J. Winklewski, badacz fizjologii tego organu.

Fot. Pixabay

Mogą być z różą, z dżemem truskawkowym lub adwokatem. Nie ma to większego znaczenia, bo raz do roku, w tłusty czwartek, niemal każdy Polak staje się wielkim amatorem pączków w każdej postaci. Nie zaszkodzą, o ile po uczcie ruszymy się z miejsca.

Fot. Pixabay

Podobno w laboratorium Marii Skłodowskiej-Curie było mniej substancji chemicznych, niż w kosmetyczce współczesnej kobiety. Ta, wykopana z czeluści Internetu, obiegowa mądrość jest oczywiście przerysowana, pokazuje jednak pewien rodzaj prawdy o naszym życiu. Substytuty natury rozpanoszyły się w naszej rzeczywistości, wcale niestety nie robiąc nam lepiej. Hybrydowe lakiery osłabiają nasze paznokcie, farby przesuszają nam włosy, kremy (a raczej zawarte w nich parabeny i silikony) obciążają skórę, powodując niechciane zmiany. Sięgając po kolejne nowe preparaty, coraz częściej odstawiamy je z rozczarowaniem. Co nam zatem zostaje?

SPECJALNOŚĆ ZAKŁADU

Medycyna wsłuchana w pacjenta
Medycyna wsłuchana w pacjenta
Maseczka z kwiatu paproci
Maseczka z kwiatu paproci
Happy food czyli przez żołądek do szczęścia
Happy food czyli przez żołądek do szczęścia
Cudowny eliksir z jabłek
Cudowny eliksir z jabłek
Black Friday to dopiero początek!
Black Friday to dopiero początek!
Dziewięć sposobów na dożycie stu lat
Dziewięć sposobów na dożycie stu lat
Miód – słodkie remedium
Miód – słodkie remedium
Terapia futerkowa
Terapia futerkowa
previous arrow
next arrow
Slider