Dziś przedstawiamy drugą propozycję zdrowego, domowego lunchboxu, który możecie zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Tym razem danie główne jest na zimno, ponieważ nie wszyscy mają możliwość podgrzania posiłku poza domem. 

Dzisiaj mamy Pierwszy Dzień Wiosny i w tak pięknych okolicznościach przyrody rozpoczynamy cykl artykułów z domowym, zdrowymi i łatwymi do przygotowania lunchboxami, które możecie zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

Fot. materiały prasowe

W tłusty czwartek dzielimy się na dwie grupy – pączkożerców i zwolenników faworków. My proponujemy coś innego – churros, które w rodzimej Hiszpanii uchodzą za prawdziwy rarytas. Pamiętajcie, że podobno tego, kto dzisiaj powstrzyma się od jedzenia słodkości, szczęście przez cały rok też omijać będzie szerokim łukiem. 

Fot. Pixabay

Płaskim chlebem posypanym serem zajadali się już perscy żołnierze. Grecy pokrywali ciasto ziołami, czosnkiem i cebulą. Co takiego zrobili zatem Włosi, że 9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy, a nie francuski quiche’u czy alzackiego flammkuchen? Odpowiedzią są… pomidory.

Fot. Pixabay

Niki Segnit przez wiele lat gromadziła książki kulinarne, kurczowo trzymając się przepisów. Po latach doświadczeń w marketingu branży gastronomicznej odeszła wreszcie od rygoru receptur i sprawdziła, jakie połączenia – oprócz powszechnie znanych – sprawdzą się w kuchni. Tak powstał jej „Leksykon smaków”, w którym omawia 99 smaków podzielonych na 16 kategorii i połączonych w 4 851 pary. 

Jesień i zima to czas sycących, rozgrzewających dań. Kotlety z kiszonej kapusty z dodatkiem ziemniaków to świetna alternatywa dla tradycyjnych, które robimy na co dzień.

Ten smalec czy – jak niektórzy wolą – pastę pierwszy raz miałam okazję jeść u swoich przyjaciół w Norwegii. Kiedy podsunęłi mi ją pod nos, nie bardzo wiedziałam, z czego jest zrobiona. Jej smak do złudzenia przypomina tradycyjny smalec, ale jest zdecydowanie dużo zdrowsza, bo... roślinna.

Przyznam od razu, że topinambur odkryłam całkiem niedawno. Często miałam okazję widzieć te pokraczne bulwy w sklepie lub na targu, ale jakoś nie specjalnie mnie nie kusiły. W końcu się jednak przemogłam...

Wegeta to jedna z najbardziej popularnych przypraw w polskich domach. Dodajemy ją do zup, mięs, sałatek i sosów. Po latach zachłyśnięcia się dużym wyborem na sklepowych półkach gotowych mieszanek warzywnych i innych bulionetek kupujemy z coraz większą świadomością i rozwagą. Zaczynamy też myśleć o stworzeniu własnych kompozycji...

Fot. Pixabay
Za kilkanaście dni przywitamy jesień. Jeszcze trochę i letnie upały będziemy wspominać z rozrzewnieniem i tęsknotą. By nadać tym wspomnieniom szczególny posmak i umilić długie, jesienne wieczory, skorzystaliśmy ze sprawdzonej receptury naszego dobrego znajomego. Oto miodówka Zbyszka!

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider