Fot. Pixabay

Niki Segnit przez wiele lat gromadziła książki kulinarne, kurczowo trzymając się przepisów. Po latach doświadczeń w marketingu branży gastronomicznej odeszła wreszcie od rygoru receptur i sprawdziła, jakie połączenia – oprócz powszechnie znanych – sprawdzą się w kuchni. Tak powstał jej „Leksykon smaków”, w którym omawia 99 smaków podzielonych na 16 kategorii i połączonych w 4 851 pary. 

Jesień i zima to czas sycących, rozgrzewających dań. Kotlety z kiszonej kapusty z dodatkiem ziemniaków to świetna alternatywa dla tradycyjnych, które robimy na co dzień.

Ten smalec czy – jak niektórzy wolą – pastę pierwszy raz miałam okazję jeść u swoich przyjaciół w Norwegii. Kiedy podsunęłi mi ją pod nos, nie bardzo wiedziałam, z czego jest zrobiona. Jej smak do złudzenia przypomina tradycyjny smalec, ale jest zdecydowanie dużo zdrowsza, bo... roślinna.

Przyznam od razu, że topinambur odkryłam całkiem niedawno. Często miałam okazję widzieć te pokraczne bulwy w sklepie lub na targu, ale jakoś nie specjalnie mnie nie kusiły. W końcu się jednak przemogłam...

Wegeta to jedna z najbardziej popularnych przypraw w polskich domach. Dodajemy ją do zup, mięs, sałatek i sosów. Po latach zachłyśnięcia się dużym wyborem na sklepowych półkach gotowych mieszanek warzywnych i innych bulionetek kupujemy z coraz większą świadomością i rozwagą. Zaczynamy też myśleć o stworzeniu własnych kompozycji...

Fot. Pixabay
Za kilkanaście dni przywitamy jesień. Jeszcze trochę i letnie upały będziemy wspominać z rozrzewnieniem i tęsknotą. By nadać tym wspomnieniom szczególny posmak i umilić długie, jesienne wieczory, skorzystaliśmy ze sprawdzonej receptury naszego dobrego znajomego. Oto miodówka Zbyszka!

Zaczynamy długi majowy weekend! To chyba dla zdecydowanej już większości Polaków czas relaksu, który często-gęsto spędzamy przy grillu.

Fot. Urszula Smorawska

Gdy zobaczyłam tę książkę na półce w księgarni, od razu wiedziałam, że muszę koniecznie ją poznać. Już w sierpniu 2017 roku pisałam na Povoli o tym, jak radzę sobie z niemarnowaniem jedzenia. Byłam ciekawa, jakie metody i rady poleca autorka książki Sylwia Majcher i co pominęłam w swoim Kulinarnym recyklingu.

GOTUJ Z NAMI

Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
Domowa wegeta na trzy sposoby
Domowa wegeta na trzy sposoby
Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
previous arrow
next arrow
Slider