Amarantus, czyli inaczej szarłat wyniosły, przeżywa obecnie swoje pięć minut chwały i sławy. W dzisiejszych czasach, gdy szuka się alternatyw dla tradycyjnych zbóż, w dobie alergii i „bycia fit”, zyskuje coraz większą popularność.

Amarantus roślinaFot. Pixabay.com

Jest cennym źródłem białka i posiada go więcej niż inne zboża, a ponad to jest z nich najlepiej przyswajalny. Amarantus jest również lekkostrawny i sycący. Zawiera mnóstwo magnezu, wapnia, żelaza. Jest cennym źródłem fosforu, potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Poleca się go wegetarianom, sportowcom, kobietom ciężarnym, osobom z celiakią, chorym na anemię, miażdżycę, cukrzycę.

Pod jaką postacią można go kupić?

  • nasiona z amarantusa – można wykorzystać do przygotowania dań obiadowych, do produkcji domowego masła, majonezu czy mleka.
  • mąka z amarantusa – oczywiście nadaje się do wypieków takich jak chleby, bułki, ciasta i ciasteczka, można ją wykorzystać również do placków, racuchów i naleśników.
  • popping, czyli amarantus ekspandowany, chyba najbardziej popularny. Można zastosować przy wypiekach, dodawać do sałatek, zup, pasztetów, koktajli, musli czy kaszek dziecięcych, a także do dań obiadowych (zamiast kaszy czy ryżu).
  • płatki z amarantusa – oczywiście do zastosowania do posiłków porannych takich jak musli, owsianka, czy koktajl.

Jak widzicie, amarantus ma szerokie zastosowanie, począwszy od śniadania, poprzez obiad, deser, a na kolacji skończywszy – sprawdzi się praktycznie o każdej porze dnia.

Amarantus i jego pochodne można kupić w sklepach ekologicznych, często leży również na półkach ze zdrową żywnością w supermarketach, jest dostępny również w Internecie. Oczywiście pojawiło się mnóstwo gotowych produktów takich jak ciasteczka czy musli z amarantusem, ale zachęcam Was samodzielnego przygotowywania wartościowych posiłków, tym bardziej, że jego ceny wahają się od 10 do 20 zł za kilogram.

Na koniec proponuję Wam placki z amarantusem, które ostatnio zrobiłam. Z podanej ilości składników wyszło mi dziesięć sztuk. Oczywiście mus możecie zrobić z innych owoców np. z malin, jeżyn, brzoskwiń.

Placki z amarantusem

  • 10 czubatych łyżek płatków owsianych
  • 6 łyżek amarantusa (popping)
  • 1 jajko
  • 1 duży banan
  • 12 łyżek mleka (ok. 100 ml)
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki cukru
  • olej kokosowy do smażenia

mus:

  • 1/2 świeżego, małego ananasa
  • owoce do przybrania (u mnie physalis)

placki amarantus 2

Płatki owsiane wymieszać bardzo dokładnie z pozostałymi składnikami. Ananasa obrać, wyciąć środek, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na gładki mus. Na patelni rozgrzać 1 dużą łyżkę oleju kokosowego i usmażyć placki na rumiano z obu stron.

Placki podawać z musem i posypać owocami.

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Bądź pierwszym Czytelnikiem, który skomentuje ten artykuł.

Skomentuj

Opublikuj komentarz jako gość.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Amarantus – jak to jeść?
Amarantus – jak to jeść?
Smaczny start o poranku
Smaczny start o poranku
Cudowny eliksir z jabłek
Cudowny eliksir z jabłek
Quinoa - komosa ryżowa
Quinoa - komosa ryżowa
Biurowy slow food
Biurowy slow food
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chwasty polskie
Chwasty polskie
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Arrow
Arrow
Slider