Amarantus, czyli inaczej szarłat wyniosły, przeżywa obecnie swoje pięć minut chwały i sławy. W dzisiejszych czasach, gdy szuka się alternatyw dla tradycyjnych zbóż, w dobie alergii i „bycia fit”, zyskuje coraz większą popularność.

Amarantus roślinaFot. Pixabay.com

Jest cennym źródłem białka i posiada go więcej niż inne zboża, a ponad to jest z nich najlepiej przyswajalny. Amarantus jest również lekkostrawny i sycący. Zawiera mnóstwo magnezu, wapnia, żelaza. Jest cennym źródłem fosforu, potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Poleca się go wegetarianom, sportowcom, kobietom ciężarnym, osobom z celiakią, chorym na anemię, miażdżycę, cukrzycę.

Pod jaką postacią można go kupić?

  • nasiona z amarantusa – można wykorzystać do przygotowania dań obiadowych, do produkcji domowego masła, majonezu czy mleka.
  • mąka z amarantusa – oczywiście nadaje się do wypieków takich jak chleby, bułki, ciasta i ciasteczka, można ją wykorzystać również do placków, racuchów i naleśników.
  • popping, czyli amarantus ekspandowany, chyba najbardziej popularny. Można zastosować przy wypiekach, dodawać do sałatek, zup, pasztetów, koktajli, musli czy kaszek dziecięcych, a także do dań obiadowych (zamiast kaszy czy ryżu).
  • płatki z amarantusa – oczywiście do zastosowania do posiłków porannych takich jak musli, owsianka, czy koktajl.

Jak widzicie, amarantus ma szerokie zastosowanie, począwszy od śniadania, poprzez obiad, deser, a na kolacji skończywszy – sprawdzi się praktycznie o każdej porze dnia.

Amarantus i jego pochodne można kupić w sklepach ekologicznych, często leży również na półkach ze zdrową żywnością w supermarketach, jest dostępny również w Internecie. Oczywiście pojawiło się mnóstwo gotowych produktów takich jak ciasteczka czy musli z amarantusem, ale zachęcam Was samodzielnego przygotowywania wartościowych posiłków, tym bardziej, że jego ceny wahają się od 10 do 20 zł za kilogram.

Na koniec proponuję Wam placki z amarantusem, które ostatnio zrobiłam. Z podanej ilości składników wyszło mi dziesięć sztuk. Oczywiście mus możecie zrobić z innych owoców np. z malin, jeżyn, brzoskwiń.

Placki z amarantusem

  • 10 czubatych łyżek płatków owsianych
  • 6 łyżek amarantusa (popping)
  • 1 jajko
  • 1 duży banan
  • 12 łyżek mleka (ok. 100 ml)
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki cukru
  • olej kokosowy do smażenia

mus:

  • 1/2 świeżego, małego ananasa
  • owoce do przybrania (u mnie physalis)

placki amarantus 2

Płatki owsiane wymieszać bardzo dokładnie z pozostałymi składnikami. Ananasa obrać, wyciąć środek, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na gładki mus. Na patelni rozgrzać 1 dużą łyżkę oleju kokosowego i usmażyć placki na rumiano z obu stron.

Placki podawać z musem i posypać owocami.

 


Komentarze (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

Posting comment as a guest.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Spirulina – zielone złoto
Spirulina – zielone złoto
Bomboloni soffici – pieczone włoskie pączki
Bomboloni soffici – pieczone włoskie pączki
Smak Pomorza: zupa bursztynowa
Smak Pomorza: zupa bursztynowa
Barszcz czerwony, który się zawsze udaje
Barszcz czerwony, który się zawsze udaje
Zakwas na barszcz Mamy Oliwka
Zakwas na barszcz Mamy Oliwka
Świąteczne SOS dla domowych wypieków
Świąteczne SOS dla domowych wypieków
Amarantus – jak to jeść?
Amarantus – jak to jeść?
Smaczny start o poranku
Smaczny start o poranku
Arrow
Arrow
Slider