Wytrawny, dobrze przyprawiony, o głębokim czerwonym kolorze barszcz to jedna z kilku rzeczy, bez który polskie Boże Narodzenie po prostu nie istnieje. Trzy dni temu nastawiliśmy zakwas Mamy Oliwka, dziś pora na przygotowanie składników na tę pyszną potrawę. Gotować będziemy pojutrze, w samą Wigilię. Bezdyskusyjnie najlepszym dodatkiem będą świąteczne uszka – bez nich bożonarodzeniowy barszcz jest po prostu bardzo dobrą zupą. Z nimi zamienia się w prawdziwy delikates...

barszcz z uszkamiFot. Pixabay.com

Zaletą naszego pomysłu jest jego prostota. Najpierw zakwas, który uda się każdemu, a potem równie prosty w przygotowaniu czysty barszcz, który jest wyborny sam w sobie, ale stanowi też świetną podstawę do dalszych eksperymentów. 

Barszcz povoli gotowany

  • 3 buraki
  • 1 duże jabłko
  • 1 gruby plaster selera
  • 3 szklanki wody
  • 3 szklanki dokładnie przecedzonego zakwasu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz,

Obrane buraki, jabłko i seler tniemy na duże kawałki. Czonek kroimy w słupki, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ocet, sól. Zalewamy wodą. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu, po czym dolewamy zakwas. Doprawiamy solą, pieprzem. Zagotowujemy, odstawiamy na kilka godzin, żeby smaki się „przegryzły”.

Jeśli chcemy eksperymentować z innymi przyprawami, przecedzamy barszcz i dodajemy dalsze składniki. Jeśli jednak wolimy zacząć od tradycyjnego smaku, warto na koniec dodać starty w palcach majeranek. Gdy uznamy, że barszcz jest zbyt wytrawny, jego smak możemy zrównoważyć odrobiną cukru. 

W wersjach eksperymentalnych można dodać nieoczywistych ziół: oregano, bazylii, lubczyku, rozmarynu, cząbru. Można obficie sypnąć słodką papryką i doprawić odrobiną pmoidorowej pasaty. Szczególnego smaku – jak twierdzi moja koleżanka Marta nadaje barszczykowi wywar z gotowanych grzybów, dozowany według uznania. 

Jeśli na bazie naszej „bazy” stworzycie jakiś oryginalny smak, podzielcie się swoim pomysłem w komentarzu.

 


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (1)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
  1. Goga

Jakoś nigdy nie przepadałam za barszczem, ale Twój wygląda nieźle

  Załączniki
 
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

Opublikuj komentarz jako gość.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Smak Pomorza: zupa bursztynowa
Smak Pomorza: zupa bursztynowa
Barszcz czerwony, który się zawsze udaje
Barszcz czerwony, który się zawsze udaje
Zakwas na barszcz Mamy Oliwka
Zakwas na barszcz Mamy Oliwka
Świąteczne SOS dla domowych wypieków
Świąteczne SOS dla domowych wypieków
Amarantus – jak to jeść?
Amarantus – jak to jeść?
Smaczny start o poranku
Smaczny start o poranku
Cudowny eliksir z jabłek
Cudowny eliksir z jabłek
Quinoa - komosa ryżowa
Quinoa - komosa ryżowa
Arrow
Arrow
Slider