Gdy zobaczyłam tę książkę na półce w księgarni, od razu wiedziałam, że muszę koniecznie ją poznać. Już w sierpniu 2017 roku pisałam na Povoli o tym, jak radzę sobie z niemarnowaniem jedzenia. Byłam ciekawa, jakie metody i rady poleca autorka książki Sylwia Majcher i co pominęłam w swoim Kulinarnym recyklingu.

gotuję nie marnuję zdjęcie na główną i do artykułuFot. Urszula Smorawska

Dane ze wstępu do książki mrożą krew z żyłach: „Do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie. Marnujemy co drugie jabłko i co trzecią wyłowioną z jeziora rybę. Tyle jedzenia wystarczyłoby do nakarmienia 3 miliardów ludzi. Europa marnuje 88 milionów ton żywności rocznie, a tym samym wyrzuca do śmietnika 143 biliony Euro”.

Polska jest w pierwszej niechlubnej piątce europejskich krajów, które marnują najwięcej jedzenia!

Pierwsze rozdziały „Gotuję, nie marnuję” zawierają porady, jak planować tygodniowe menu, przygotować listę zakupów, uzupełniać domowe zapasy, kupować, ograniczać się w kupowaniu i wreszcie – jak gotować, aby nie marnować. W kolejnych znajdziemy wskazówki, w jaki sposób i jak długo przechowywać produkty spożywcze, jak je mrozić, pasteryzować, kisić lub suszyć.

 

gotuję nie marnuję do artykułuFot. Urszula Smorawska

I przechodzimy do kreatywnej części książki, czyli przepisów, które są pogrupowane według najczęściej marnowanych produktów. Zaczynając od pieczywa i owoców, przez warzywa i nabiał. na mięsie skończywszy, Sylwia Majcher proponuje ciekawe i inspirujące dania. Roladki z chleba tostowego, klopsiki z chleba w sosie pomidorowym, krakersy z pulpy jabłkowej, krem ziemniaczany z sosem z ogórków (kiszonych), duszone liście sałaty, chipsy z obierek ziemniaków, tort z wątróbki, czy pampuchy z mięsem z rosołu to tylko niektóre z pomysłów autorki na zagospodarowanie resztek.

Książkę oceniam na plus. Każda pozycja, która choć trochę zmieni nasz sposób konsumpcji i przyczyni się do ekonomicznego i ekologicznego stylu życia, zasługuje na naszą uwagę.

Aby nie być gołosłowną, zachęcam was do przeczytania mojego artykułu, o którym wspomniałam na samym początku oraz do wypróbowania przepisu, w którym kromki czerstwego pieczywa nabierają na nowo smaku.

Lista zakupów na naczynie żaroodporne o wymiarach 30x20 cm

  • 6 grubych kromek ciabatty (180 g) lub innego pieczywa
  • 150 ml (lub więcej) oliwy z oliwek
  • oliwa z oliwek do grillowania cukinii
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 cukinie (420 g)
  • 2 duże pomidory (550 g)
  • 240 g sera żółtego w plastrach (ok. 20 plasterków)
  • sól, pieprz, suszona bazylia

zapiekanka z chlebem pod przepisem do artykułuFot. Urszula Smorawska

Kromki ciabatty pokroić w niedużą kostkę. Wycisnąć czosnek i wymieszać go z oliwą. Zalać pokrojone pieczywo tak, aby dobrze nasiąknęło. Docisnąć, odstawić.

Cukinie umyć, nie obierać, pokroić w cienkie plastry. Przełożyć na duże sito, posolić i odstawić na 15 min. Po tym czasie plastry cukinii dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.

Patelnię grillową lekko posmarować oliwą i obsmażyć plastry cukinii. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w plastry.

Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć namoczone oliwą pieczywo. Następnie poukładać część plastrów żółtego sera. Na ser ułożyć część pomidorów i cukinii. Oprószyć solą, pieprzem i suszoną bazylią. Ponownie ułożyć plastry sera, a na sam wierzch pozostałe warzywa.

Piec w 180 st. (grzanie góra-dół) przez około 30 min., aż ser się ładnie rozpuści.

Przed podaniem posypać świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!

 


Komentarze (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

Posting comment as a guest.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Jego wysokość pyłek pszczeli
Jego wysokość pyłek pszczeli
Fenkuł na co dzień i od święta
Fenkuł na co dzień i od święta
Spirulina – zielone złoto
Spirulina – zielone złoto
Arrow
Arrow
Slider