Za kilkanaście dni przywitamy jesień. Jeszcze trochę i letnie upały będziemy wspominać z rozrzewnieniem i tęsknotą. By nadać tym wspomnieniom szczególny posmak i umilić długie, jesienne wieczory, skorzystaliśmy ze sprawdzonej receptury naszego dobrego znajomego. Oto miodówka Zbyszka!
miod imbir cytryna

Do zrobienia nalewki będziecie potrzebować:
  • 6 soczystych cytryn
  • imbir (40 g)
  • słoik miodu (najlepiej lokalny np. wielokwiatowy; nie z mieszanki miodów EU!)
  • spirytus (1/2 l)
  • cienka ściereczka do przecedzenia
  • litrowa buteleczka, dobrze umyta
Cytryny trzeba umyć, ponagniatać (w ten sposób wyciśniecie z nich więcej soku), zakasać rękawy i wycisnąć dzielnie sok. Imbir obrać, pokroić w kawałki i dodać do soku z cytryn, następnie rozdrobnić za pomocą blendera. Tak powstałą miksturę o pięknym aromacie trzeba stopniowo, ostrożnie przecedzić przez ściereczkę do butelki z wlanym wcześniej spirytusem. Ważne, żeby jak najwięcej cząstek imbiru zostało na ściereczce, bo wtedy otrzymacie klarowny napój. 
 
Następnie dodajcie tyle miodu, żeby wypełnić butelkę i gotowe – macie miodówkę. Ale jeszcze nie szykujcie kieliszków...
 
Całość trzeba jeszcze dokładnie wymieszać. Na początku napój jest mętny i żeby miód się dobrze rozpuścił, potrzeba wytrwale mieszać butelką. Tu znaczenie ma rodzaj miodu – najlepiej jak dodamy płynny, bo całość lepiej się rozmiesza. 
 
Zbyszek twierdzi, że miodówka jest idealna, jeśli postoi około miesiąca od produkcji. Należy ją spożywać lekko schłodzoną i zamieszaną, koniecznie w dobrym towarzystwie!

 


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (16)

Ocena 5 z 5 na podstawie 1 głosów
COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Oo coś dla zdrowia na zimę

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Nie dość, że zdrowe, to jeszcze pyszne

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Na jesień jak znalazł. Pierwsze przeziębienie nie mają z tym szans.

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Zdecydowanie

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Ale to musi być słodkie! Chociaż biorąc pod uwagę to, że jest cytryna może nie być aż tak 'ulepkowo'.

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Co to, to nie - cytryna w towarzystwie imbiru przydają całości smakowitego "pazurka "

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Tego typu nalewki robi moja babcia - mistrzyni w nalewkach A miodówka na jesień jest idealna

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Może babcia zechce podzielić się z nami jakąś recepturą? Chętnie pokażemy mistrzynię

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Muszę podesłać to mojej mamie

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Jak najbardziej

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Dokładnie w ten sposób robię syrop na odporność, co prawda nie dodaję do niego spirytusu Chyba najwyższa pora, żeby zrobić i syrop i miodówkę

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Nalewki na bazie spirytusu też mają tę moc!

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Nie jestem fanem tego typu alkoholu ale kieliszek bym spróbowała

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Już kieliszek pomoże

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

W ubiegłym roku robiłam podobną i przy przeziebiebiach sprawdziła się super!

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Trzeba się ratować domowymi sposobami

Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
Domowa wegeta na trzy sposoby
Domowa wegeta na trzy sposoby
Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
previous arrow
next arrow
Slider