Majowe obiady powinny być lekkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Delikatne mięso w towarzystwie smakowitego purée z ciecierzycy i świeżymi, wiosennymi sałatami to doskonały pomysł na posiłek, który będzie smakował każdemu, a w dodatku powstanie szybko i pozwoli cieszyć się pięknym, zielonym popołudniem.

Kurczak puree hummus Fot. Jules via FlickrFot. Jules via Flickr.com 

Składniki (na jedną porcję):

Indyk:

  • filet z indyka (150 g)
  • starty świeży imbir (5 g)
  • szczypta soli i pieprzu ziołowego
  • szczypta zmielonej papryczki chili

Purée z ciecierzycy:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (90 g)
  • mały ząbek czosnku (3 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (5 g)
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (6 g)
  • szczypta soli i pieprzu cayenne

Sałata:

  • liść sałaty radicchio (35 g)
  • 2 liście sałaty lodowej (80 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka wody
  • kilka kropel soku z cytryny
  • pół łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej (najlepiej na noc). Ugotować, osączyć z wody, zmiksować z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą, pieprzem cayenne. Purée wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Filet z indyka umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić startym imbirem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką chili. Umieścić w rękawie do pieczenia i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie piec przez około 20 minut w 180°C. Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki. Wodę, olej, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszać w małym słoiczku, a następnie dresingiem polać sałatę. Purée wyłożyć na talerz, na nim ułożyć filet z indyka. Podawać z sałatą.

 

.


Komentarze (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

Posting comment as a guest.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Jego wysokość pyłek pszczeli
Jego wysokość pyłek pszczeli
Fenkuł na co dzień i od święta
Fenkuł na co dzień i od święta
Spirulina – zielone złoto
Spirulina – zielone złoto
Arrow
Arrow
Slider