Majowe obiady powinny być lekkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Delikatne mięso w towarzystwie smakowitego purée z ciecierzycy i świeżymi, wiosennymi sałatami to doskonały pomysł na posiłek, który będzie smakował każdemu, a w dodatku powstanie szybko i pozwoli cieszyć się pięknym, zielonym popołudniem.

Kurczak puree hummus Fot. Jules via FlickrFot. Jules via Flickr.com 

Składniki (na jedną porcję):

Indyk:

  • filet z indyka (150 g)
  • starty świeży imbir (5 g)
  • szczypta soli i pieprzu ziołowego
  • szczypta zmielonej papryczki chili

Purée z ciecierzycy:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (90 g)
  • mały ząbek czosnku (3 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (5 g)
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (6 g)
  • szczypta soli i pieprzu cayenne

Sałata:

  • liść sałaty radicchio (35 g)
  • 2 liście sałaty lodowej (80 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka wody
  • kilka kropel soku z cytryny
  • pół łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej (najlepiej na noc). Ugotować, osączyć z wody, zmiksować z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą, pieprzem cayenne. Purée wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Filet z indyka umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić startym imbirem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką chili. Umieścić w rękawie do pieczenia i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie piec przez około 20 minut w 180°C. Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki. Wodę, olej, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszać w małym słoiczku, a następnie dresingiem polać sałatę. Purée wyłożyć na talerz, na nim ułożyć filet z indyka. Podawać z sałatą.

 

.


Komentarze (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

Posting comment as a guest.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Spirulina – zielone złoto
Spirulina – zielone złoto
Bomboloni soffici – pieczone włoskie pączki
Bomboloni soffici – pieczone włoskie pączki
Smak Pomorza: zupa bursztynowa
Smak Pomorza: zupa bursztynowa
Barszcz czerwony, który się zawsze udaje
Barszcz czerwony, który się zawsze udaje
Zakwas na barszcz Mamy Oliwka
Zakwas na barszcz Mamy Oliwka
Świąteczne SOS dla domowych wypieków
Świąteczne SOS dla domowych wypieków
Amarantus – jak to jeść?
Amarantus – jak to jeść?
Smaczny start o poranku
Smaczny start o poranku
Arrow
Arrow
Slider