Skomponowanie zdrowego i dietetycznego śniadania, o odpowiedniej wartości odżywczej nie wymaga wysiłku i wstawania godzinę wcześniej. Do ich przygotowania wystarczy wybierać pełnowartościowe produkty, które sprzyjają szczupłej sylwetce i dobremu samopoczuciu. Potrzebne składniki można często uszykować wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Samo przyrządzenie posiłku da się też łatwo wpleść w poranne przygotowania do pracy. Przedstawiamy 7 sposobów na dobry początek dnia! 

smaczny smak o poranku

Owsianka na mleku w towarzystwie jagód

  • 1 szklanka mleka 1,5%
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 łyżki jagód - mogą być mrożone
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyża suszonej żurawiny
  • szczypta cynamonu i imbiru

Zagotować mleko wraz z płatkami. Dodać żurawinę. Odstawić na 10 min, aby płatki napęczniały (w tym czasie można wziąć prysznic lub wykonać makijaż). Do owsianki dodać jagody (mrożone rozmrozić przez noc) oraz cynamon i imbir.

płatki owsiane orkisz owiesFot. Pixabay.com

Owsianka z kuskusem na mleku z bananem, rodzynkami i orzechami

  • 1 szklanka mleka 1,5%
  • 1 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżka płatków jaglanych
  • 1 łyżka kuskusu
  • 1 średni banan
  • 10 rodzynek
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu i kardamonu

Zagotować mleko wraz z płatkami i kuskusem. Dodać rodzynki. Odstawić na 10 min, aby płatki napęczniały. Do owsianki dodać pokrojonego w plastry banana, orzechy oraz kardamon i cynamon.

Koktajl truskawkowo-bananowy z twarogiem

  • 1 szklanka truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 średniej wielkości banana
  • szklanka jogurtu naturalnego maks. 5%
  • plaster twarogu półtłustego
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżka siemienia lnianego

Truskawki umyć (mrożone rozmrozić przez noc), banana pokroić w plastry i razem zmiksować. Dodać jogurt, twaróg i ponownie zmiksować. Do gotowego koktajlu dodać płatki owsiane, siemię lniane i całość wymieszać.

smoothie koktajl truskawka bananFot. Pixabay.com

Owsianka na wodzie

  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka ziaren słonecznika lub dyni
  • 2 suszone morele
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 2 śliwki kalifornijskie
  • 1 średni banan
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • szczypta soli

Zagotować wodę i sok z pomarańczy wraz z płatkami. Dodać siemię lniane, żurawinę oraz pokrojone w paski morele i śliwki, przyprawić solą. Odstawić na 10 min, aby płatki napęczniały. Na końcu dodać ziarna słonecznika i pokrojonego w plastry banana.

Omlet ze szpinakiem i pomidorami

  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 1 mały pomidor
  • 1 mała cebulka
  • łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli i czarnego pieprzu
  • 2 kromki pieczywa razowego

omlet szpinak pomidoryFot. Pixabay.com

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, szpinak umyć i odsączyć, cebulkę obrać i pokroić w piórka. Na małej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i zeszklić. Dołożyć pomidory. Jajka roztrzepać, przyprawić pieprzem, solą i wylać na równomiernie rozłożone na patelni pomidorki z cebulką. Na wylaną masę jajeczną nałożyć suche liście szpinaku. Kiedy omlet będzie odchodzić od rantu patelni, ostrożnie odwrócić go na drugą stronę i jeszcze przez chwilę smażyć. Podawać z pieczywem razowym.

Pasta z awokado i twarogu

  • 1 bułka pełnoziarnista wielozbożowa
  • 1 średniego dojrzałego awokado
  • 2 łyżki sera twarogowego półtłustego
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki kiełków lucerny
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Awokado umyć, obrać, rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny. Dodać rozdrobniony twaróg, przyprawy i całość połączyć. Kromki pieczywa posmarować pastą, ułożyć na nich połówki pomidorków i udekorować kiełkami. Pastę można przygotować wieczorem i przechować w lodówce.

Jajka w koszulce na grzankach z pieczywa pełnoziarnistego

  • 2 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego
  • 2 jajka
  • 1 mały pomidor
  • 1 łyżka soku z cytryny (ewentualnie octu)
  • kilka listków ulubionej sałaty
  • 2 plasterki masła
  • sól, pieprz
  • kawa zbożowa z 50 ml mleka o 1,5% zawartości tłuszczu

jajka na grzankachFot. Pixabay.com

W niewielkim rondelku zagotować wodę, dodać sok z cytryny lub ocet. Jajka ostrożnie wbijać jedno po drugim do gotującej się wody uważając, aby żółtka nie rozlały się. Łyżką zebrać białka tak, aby nadać jajkom okrągły kształt. Gotować przez około 3 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Pieczywo zrumienić w tosterze lub piekarniku. Na każdej kromce położyć plaster masła, liść sałaty i jajko, doprawić solą i pieprzem. Na dodatek zjeść pomidora pokrojonego w ćwiartki lub plastry, doprawionego według smaku. Jeśli na co dzień uważnie liczymy kalorie, to danie możemy od czasu do czasu uzupełnić plasterkiem chudego boczku (jeśli lubimy i jadamy mięso).

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Bądź pierwszym Czytelnikiem, który skomentuje ten artykuł.

Skomentuj

Opublikuj komentarz jako gość.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Amarantus – jak to jeść?
Amarantus – jak to jeść?
Smaczny start o poranku
Smaczny start o poranku
Cudowny eliksir z jabłek
Cudowny eliksir z jabłek
Quinoa - komosa ryżowa
Quinoa - komosa ryżowa
Biurowy slow food
Biurowy slow food
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chwasty polskie
Chwasty polskie
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Arrow
Arrow
Slider