Zarodki pszenne, choć ich nazwa brzmi nieco koszmarnie, są po prostu zdrowym odrzutem, który powstaje podczas produkcji mąki. W dodatku najcenniejszym składnikiem ziaren pszenicy. I kolejnym – po spirulinie i pyłku kwiatowym – super food, które chcę wam polecić.

Koktajl z zarodkami pszennymi zarodki pszenne Povoli

Zarodki odznaczają się wysoką zawartością błonnika, żelaza, magnezu, cynku i fosforu oraz witamin B1, B6 i E. Wystarczy dodać je do musli, koktajlu, zupy czy jakiegokolwiek wypieku. Szczególnie polecane są osobom stosujących diety, gdyż pięknie suplementują niedobór składników odżywczych.

Poniżej znajdziecie przepis na koktajl z dodatkiem zarodków. Jeżeli nie jesteście fanami warzywnych mieszanek, zróbcie zwykły koktajl owocowy z dodatkiem jogurtu. Zarodki pszenne nie zmieniają smaku potrawy. 

Koktajl z zarodkami pszennymi:

  • 1 ogórek bez skóry (200 g)
  • 1 awokado obrane (100 g)
  • 1 jogurt naturalny (400 g)
  • 2 łyżeczki zarodków pszennych
  • nać pietruszki do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki zmiksować. Doprawić i udekorować nacią.

Smacznego!

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
Domowa wegeta na trzy sposoby
Domowa wegeta na trzy sposoby
Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
previous arrow
next arrow
Slider